Piejet » Specials » Hollum

Hollum - dorp op Ameland

Hollum - dorp op Ameland Hollum is een van de vier dorpen op Ameland. Het is het dorp waar het silhouet bepaald wordt door de grote kerk, de molen en de vuurtoren. Hollumers zijn gek op hun dorp: "Hollum heeft het," zeggen ze daarover. Het is een leefbaar dorp, met kerken, kroegen, winkels en scholen. Het heeft mooie oude panden en frisse nieuwe, het heeft prachtige lanen en leuke steegjes. En Hollum heeft een paar attracties van formaat, zoals de vuurtoren, paardenreddingboot en diverse muziekfestivals.

Vuurtoren

De grootste attracties van het eiland zijn te vinden in Hollum. Niet alleen is de vuurtoren het herkenningsteken van het eiland, een landmark dat boven bos en duin uitsteekt en onmiskenbaar het gezicht van Ameland bepaalt, ook de paardenreddingboot wordt vanuit dit dorp gelanceerd. De wereldberoemde lancering van de de reddingboot is zelfs een aantal keer bijgewoond door leden van de Koninklijke familie.

Gromke

Hollumers worden Hollumer Grommen genoemd en het dweilorkest Hollumer Gromkes liet zich door die geuzennaam inspireren.
Het Muzikaal Bootwateren is het straatfestival waar die groep zich bekant de longen uit lijf blaast.

Celtic Music Festival

Hollum was voorheen het dorp van het Zydeco at Sea festival en is het dorp van het Celtic Music Festival. Het is een muzikaal dorp, zoals eigenlijk alle dorpen op Ameland muzikaal zijn. De jubilerende zangers van het Interkerkelijk Zangkoor studeerden een theaterspektakel in en voerden dat op het eiland en in Delft op. Paardenkracht Mannenmoed werd een groot succes en Hollum liet zien waar het groot in is. In het jaar van Hidde Dirks Kat, 2018, ging Paardenkracht Mannenmoed zelfs nog een keer in reprise.

Hidde

Walvisvaarder Hidde Kat staat pront in het brons voor Zorgcentrum De Stelp. Hij vertelt symbolisch over zijn avonturen tijdens de walvisvaart. Hollum staat bol van de walvisvaart avonturen en de huizen spreken daar boekdelen van.
Artikelen over het dorp, de evenementen, de bijzonderheden en de Hollumers bundelen we in deze special.
Vertellingen van Elise de Boer-Jongsma over Ameland recensie

Vertellingen van Elise de Boer-Jongsma over Ameland

Elise de Boer-Jongsma (Hollum, 1931) heeft in de loop van haar leven veel verhalen uit haar Amelander jeugd op schrift gesteld. In een prachtig boekje komen ze tot leven. Lise de Boer vertelt in 'Vert…
Vuurtoren van Ameland aan de Oranjeweg bij Hollum

Vuurtoren van Ameland aan de Oranjeweg bij Hollum

De vuurtoren van Ameland is met zijn rood-wit gestreepte slanke toren een herkenbaar symbool van het eiland. De gietijzeren toren kreeg als eerste van Nederland een groepsschitterlicht. Het is zonder…
Eenhoorn – Mythisch wezen in heraldiek

Eenhoorn – Mythisch wezen in heraldiek

Bovenop de koepel van de Amelander vuurtoren staat een eenhoorn, een mythisch figuur in de vorm van een paard met een gedraaide hoorn op zijn hoofd. De eenhoorn is een mythisch dier, dat in heraldiek…
Hollum – Het westelijkste dorp op Ameland

Hollum – Het westelijkste dorp op Ameland

Ameland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaats. Van de dorpen is Hollum het grootste en meest westelijke dorp. Het is bekend…
Walvisvaarder Hidde Dirks Kat van Ameland

Walvisvaarder Hidde Dirks Kat van Ameland

Amelander Hidde Dirks Kat was walvisvaarder en commandeur op de brik Juffrouw Klara. In de 18e eeuw joeg hij op walvissen en robben in de Noordelijke ijszee. In 1777 raakte zijn schip vast in het ijs…
Celtic Music Festival op Ameland - Ierse en Schotse muziek

Celtic Music Festival op Ameland - Ierse en Schotse muziek

In Hollum op Ameland spelen sinds 2010 jaarlijks muzikanten op het Ierse Muziek Festival Hollum. Aanvankelijk speelden Ierse en Hollandse muzikanten op diverse terrassen in het dorp. Het festival duur…
Naakte lam van Ameland - vergissing van de natuur

Naakte lam van Ameland - vergissing van de natuur

Een geboorte van een dier is altijd mooi om te zien. Het werpen gaat meestal wel goed, maar soms ontstaat er tijdens de uitdrijving een probleem. Nog zeldzamer is wanneer er in de buik iets misgaat wa…
Muzikaal Bootwateren - Festival op Ameland

Muzikaal Bootwateren - Festival op Ameland

Bootwateren is een traditie die is gekoppeld aan de tewaterlating van de paardenreddingboot. Na een tewaterlating en zeker na een geslaagde reddingsactie kwamen bemanning en voerlui in het café bijeen…
Paardenreddingboot van Ameland - met demonstratieschema

Paardenreddingboot van Ameland - met demonstratieschema

Op Ameland is een reddingboot gestationeerd die door paarden naar zee wordt getrokken. Tot aan 1988 werd de paardenreddingboot ingeschakeld voor reddingen op zee. Met de permanente stationering van ee…
Paardenkracht en Mannenmoed op Ameland - collagetheater

Paardenkracht en Mannenmoed op Ameland - collagetheater

Ter ere van een jubileum van het Interkerkelijk Zangkoor Ameland – het koor bestond in 2011 zestig jaar - studeerden de zangers een zangstukstuk in dat via een theatrale bewerking een voorstelling wer…
Vissen en wadexcursie met wadgids Harmen Wijnberg

Vissen en wadexcursie met wadgids Harmen Wijnberg

Ameland had jarenlang geen beroepsmatige visserij meer. Waar voorheen vissers samen met de boeren voor inkomen op het eiland zorgden, zijn de laatste beroepsvissers in de 20ste eeuw gestopt. Het ambac…
Dagboek van de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat recensie

Dagboek van de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat

Hidde Dirks Kat leefde rond de eeuwwisseling van de 18e en 19e eeuw. Hij werd geboren in Hollum op Ameland en werd walvisvaarder en commandeur, kapitein ter walvisvaart. Kat maakte in 1777 een barre r…
Gepubliceerd door Piejet op 28-01-2013, laatst gewijzigd op 01-03-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • Persbureau Ameland