Piejet » Specials » Huizen op ameland

Ameland en haar Huizen

Ameland en haar Huizen Over de huizen en boerderijen op Ameland is wel het een en ander te vertellen. Een groot aantal woningen en gebouwen is van cultuurhistorische betekenis; de geschiedenis van het eiland vertaalt zich in de bouw van de onderkomens. Wandelen door de dorpen, langs de architectonische hoogtepunten, is een feestje. Amelanders hebben plezier aan dat erfgoed. Op het eiland komen we enkele typische woningen en boerderijen tegen. In deze Special, die in de loop van de tijd zal groeien, nemen we enkele aspecten van de Amelander onderkomens onder de loep.

Commandeurswoning

Meest in het oog springend zijn de commandeurshuizen. De kapiteins en stuurlui op de achttiende eeuwse walvisvaart wilden via de gevels van hun huis kenbaar maken welk beroep ze hadden.

Wandtegels

De huizen werden buiten en binnen karakteristiek versierd en bekleed. In het interieur van de oudste huizen van het eiland vinden we tegelwanden met blauw-wit geglazuurde tegels terug.

Bovenlicht

Boven de voordeuren kwamen levensbomen en andere symbolen in het bovenlicht.

Boerderij

De boerderijen werden deels opgetrokken van juthout en we kennen enkele eilander boerderijtypes. In het boek Een en al boerderij op Ameland wordt de bouwwijze en het gebruik beschreven.

Vuurtoren

De meest in het oogspringende architectonische uiting is de vuurtoren van gietijzeren platen. Over dit rood-wit gestreepte baken is genoeg te vertellen dat de moeite waard is.

Trouwlocaties

Ameland heeft 14 trouwlocaties, waarvan enkele op een schip. Voor het overige zijn het monumenten of bijzondere panden, van luxe tot primitief midden in de natuur. De locaties staan opgesomd in het artikel over Trouwen op Ameland.

Musea

De Amelander musea zijn gevestigd in panden van cultuurhistoriche waarde. Ook daar komen we in deze Special op terug.
Heeft u aanvullingen of tips, dan houden we ons aanbevolen.
Museum op Ameland - Vuurtoren, Bunker, Molens en meer

Museum op Ameland - Vuurtoren, Bunker, Molens en meer

De museumdichtheid op Ameland is groot. Op elke 250 inwoners is er een museum. De musea worden beheerd door stichtingen met gemeentelijke ondersteuning of door particulieren. Enkele verzamelingen die…
Een en al Boerderij - boek van dokter Straatsma recensie

Een en al Boerderij - boek van dokter Straatsma

Oense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cultuurhistorische Stichting De Ouwe Pôlle Ameland en kwam in november 2010 uit. He…
Bovenlicht op Ameland - raamversiering boven de voordeur

Bovenlicht op Ameland - raamversiering boven de voordeur

Het raam boven de voordeur dat ervoor zorgt dat er licht in de gang valt, heet een bovenlicht. Bovenlichten zijn functioneel, maar er zijn er ook vele die meer zijn dan dat. Veel bovenlichten zijn een…
Commandeurshuizen met muizentandjes en tegels op Ameland

Commandeurshuizen met muizentandjes en tegels op Ameland

De zeventiende en achttiende eeuw was voor de Waddeneilanden een welvarende tijd. Ook voor Ameland. De walvisvaart speelde daarbij een belangrijke rol: Amelanders gingen op walvisjacht en dat was in d…
Trouwen op Waddeneiland Ameland

Trouwen op Waddeneiland Ameland

Geliefden die op een eiland willen trouwen, hoeven daarvoor niet naar verre oorden te reizen en lange vluchten te maken. Bovenin Friesland ligt een eiland dat ook wel 'ons mooiste stukje buitenland' w…
Gepubliceerd door Piejet op 12-06-2012, laatst gewijzigd op 01-03-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • Persbureau Ameland